Μεταφραστής

Word

 To: 

Langtolang Dictionary

Ίος

Εκτύπωση

ΙΟΣ

Σε όλες τις εποχές η Ίος ακολούθησε την τύχη των άλλων Kυκλάδων. Σύμφωνα με την παράδοση το νησί θεωρείται πατρίδα της μητέρας του Oμήρου, ενώ εικάζεται πως και ο ποιητής πέθανε και τάφηκε εδώ.


Η Ίος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Λόγο της γεωγραφικής τα θέσης, είναι ένα από τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο προς τη Κρήτη και τη νότια Ασία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο του Σκάρκου φανερώνουν την ύπαρξη πρωτοκυκλαδικού οικισμού στην Ίο.
Η ζωή στο νησί συνεχίστηκε καθ’ όλες τις ιστορικές περιόδους και ακολούθησε τη εξέλιξη και δεινά των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων.
Στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. οι Ίωνες εξαπλώθηκαν στη δυτική ακτή της Μικρασίας και κατέλαβαν τα νησιά του Αιγαίου. Έτσι, και η Ίος κατοικήθηκε από Ίωνες αποίκους, από τους οποίους – σύμφωνα με μια εκδοχή – πήρα και το όνομά της.

Κατά την κλασική περίοδο η Ίος για να προστατευθεί από τους Πέρσες, συμμάχησε με την Αθήνα.
Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ. η Ίος υποτάσσεται στους Μακεδόνες. Το 315 π.Χ. αποκτά την ελευθερία της και γίνεται ισότιμο μέλος στο «Κοινό των Νησιωτών». Την εποχή αυτή το νησί γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Έχει εμπορικές συναλλαγές με τα νησιά των Κυκλάδων και τη Ρόδο, ενώ κόβει και δικό της νόμισμα.
Τη Ρωμαϊκή εποχή, το νησί μετατρέπεται σε τόπο εξορίας.
Τη Βυζαντινή περίοδο υπάγεται στην «Επαρχεία των Νήσων».

Το 1207 περνάει στην κυριαρχία των Ενετών, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων και περιλαμβάνεται στο δουκάτο της Νάξου που ίδρυσε ο Μάρκος Σανούδος.
Οι Δούκες της Νάξου, κυριαρχούσαν στο νησί, ως το 1371 όπου ο Φραγκίσκος Κρίσπος δολοφόνησε τον Δούκα Νικόλαο. Η δυναστεία των Κρισπών που δημιουργήθηκε είχε τον απόλυτο έλεγχο της Ίου μέχρι και το 1517.
Το 1566, η Ίος έχει πλέον καταληφθεί από τους Τούρκους, οι οποίοι μετονόμασαν το νησί σε Αϊνέ.
Στην Επανάσταση του 1821, η Ίος είχε ενεργό συμμετοχή σε όλους τους αγώνες. Ενσωματώθηκε με το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, το 1829, με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

Ο Τάφος του Ομήρου
Στη Ίο βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου, του διασημότερου ποιητή της αρχαιότητας και δημιουργού των επικών έργων Ιλιάδα και Οδύσσεια.
Σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα του Ομήρου καταγόταν από την Ίο. Γι’ αυτό και ο ποιητής πέθανε στο νησί. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο Όμηρος δεν έλυσε το αίνιγμα που του έθεσαν οι ντόπιοι κι έτσι των θανάτωσαν.
Στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, πάνω στο λόφο λέγεται ότι βρίσκεται ο τάφος του ποιητή.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA:
Πανηγύρι στις 29 Aυγούστου στην Παναγία Γκρεμιώτισσα. Eπίσης, στον Aϊ-Γιάννη τον Kάλαμο και στον Aϊ-Γιάννη της Ψάθης, στα ομώνυμα λιμανάκια.
Oι εκκλησίες διαθέτουν ξενώνες. Tο πανηγύρι στην Ψάθη γίνεται παραδοσιακά. Tην παραμονή προσφέρεται στον κόσμο κρέας από σφαχτά - τάματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ
Η Ίος συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας. Μπορείτε να ταξιδέψετε με φέρυ μπόουτ ή με ταχύπλοα.
Επίσης, το νησί έχει τακτική σύνδεση και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα η Ίος συνδέετε με τη Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Τήνο, τη Μύκονο, την Φολέγανδρο, την Αμοργό, την Κίμωλο, τη Σίφνο, τη Σίκινο, την Ανάφη, τη Σέριφο και με το Ηράκλειο της Κρήτης.


XPHΣIMA THΛEΦΩNA:

Κωδικός Περιοχής 22860
Δήμος Ιητών 91505, 91028
Τουριστική Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση 91936
Αστυνομικό Τμήμα 91222, 92222
Λιμεναρχείο 91264, 92264
Κέντρο Υγείας 28611
Δημοτικό θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" 22860 92325
Σύλλογος Ξενοδόχων Ίου 91075, 91275
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων 91591, 92280
ΚΤΕΛ ΙΟΥ 92015