Μεταφραστής

Word

 To: 

Langtolang Dictionary

Αστυπάλαια

Εκτύπωση

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Σε κάποιο σημείο, στο κέντρο του νησιού θα νομίσετε ότι τελειώνει. Κάνετε, όμως, λάθος, αφού ένα μι­κρός ισθμός χωρίζει τα δύο τμήματα του νησιού. Οι δαντελωτές ακτές της Αστυπάλαιας πρόσφεραν ι­κανό ορμητήριο στους πειρατές που όργωναν τα πέ­λαγα και λεηλατούσαν τα διερχόμενα πλοία. πάντα το νησί αυτό θεωρούνταν σημαντικό, εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης για το διαμετακομιστικό ε­μπόριο.


 

Έγινε διάσημο για τις θαλασσινές νοστιμιές. Μέχρι και ο Πλίνιος επαίνεσε τα μύδια της Αστυπάλαιας. Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε σφουγγάρια. 

Ηταν το πρώτο νησί της Δωδεκανήσου, στο οποίο κυριάρχησαν οι Ιταλοί. Ηταν γι' αυτούς μία καλή αρχή! Το στιλ του νησιού θυμίζει περισσότερο Κυκλάδες, παρά Δωδεκάνησα. Η Αστυπάλαια είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού. Τελείως ανοιχτός κόλπος σε κάθε είδους ανέμους και «φασαρίες». Το κάστρο δεσπόζει! Χτίστηκε κατά τον 130 αι. από τους Ιταλούς. Η θέα είναι καταπληκτική. «Βλέπει» μέχρι και την Ανάληψη από τη μία μεριά και μέχρι το Λιβάδι από την άλλη. Στη δυτική πλευρά του νησιού, υπάρχει ένας κόλ­πος, το Βαθύ. Πολύ κλειστός κόλπος, έτσι ώστε να μοιάζει, όταν έχει καλό καιρό με λίμνη. Ζητήστε από τους ψαράδες φρέσκα ψάρια. Εκείνοι μόλις θα έχουν ρίξει τα δίχτυα τους έξω ακριβώς από τον κόλπο, στο Εξω Βαθύ, και αυτά θα έχουν γεμίσει με ένα σωρό νοστιμιές, έτοιμες για το τηγάνι η τη σχάρα. Στο άλλο τμήμα του νησιού, η Πάνορμος, με ερημικές παραλίες.

ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΝΟΣ
Τα δύο μικρά νησάκια μπροστά στον κόλπο της Ανά­ληψης. Το ένα είναι στενόμακρο (Λιγνός) και το άλ­λο ολοστρόγγυλο (Χονδρός) .Στην παραλία της Ανάληψης κάτι θα βρείτε για τις πρώτες σας ανάγκες.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Με πλοίο και με αεροπλάνο από την ΑΘήνα 

ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ
Αυτό που αξίζει περισσότερο στο νησί, είναι τα φρέσκα ψάρια και οι ντόπιες νοστιμιές. Από κρέας μην παραλείψετε το κατσικάκι ελεύθερης βοσκής. Ντολμαδάκια.Ο,τι θελήσετε εκεί θα το βρείτε και μάλιστα καλό μαγειρεμένο, γιατί δεν έχει ακόμα μπει η μαζική παραγωγή στη ζωή των κατοίκων.Ο Μπάμπης είναι μία πολύ καλή ταβέρνα με πολύ καλές νοστιμιές.Καλό είναι και το Ακρογιάλι, αλλά και ο Κάρλος. Πολλά και καλά είναι και τα ουζερί στο νησί. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια μέρη, όπως ο Ιππόκαμπος (στο Λιβάδι). Η Μαλτεζάνα είναι πολύ καλή.

ΒΡΑΔΙ
Νύχτωσε, νύχτα νύχτωσε και σκέπασέ με. Τι από τώρα θα κοιμηθείτε; Ποτό στο Φάρο στη Χώρα και στο Πανόραμα. Ησυχη μουσική και καλή παρέα. Υπάρχουν ακόμα το Μαγκάνι, το Λάου -Λάου. Στον Ταύρο για ξένη και ελληνική μουσική και στην Οστρια. Αν έχετε καλή παρέα, που σας εμπνέει και σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα, τότε σίγουρα θα περάσετε πολύ καλά! υπάρχει και μία ντίσκο, ο Φάρος.

ΚΟΛΥΜΠΙ
Δίπλα ακριβώς από το λιμάνι, μπορείτε άφοβα να κολυμπήσετε, χωρίς να φοβηθείτε τα μικρόβια.Στο Λιβάδι, αμμουδιά για εκείνους που θέλουν να ξαπλώσουν το κορμί τους στον ήλιο και να μη σηκωθούν παρά μόνο αργά το βράδυ.Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι μία άλλη παραλία που προσφέρεται για εσάς που θέλετε να ανοιχτείτε στα βαθιά για να ξεμουδιάσετε από την ακινησία του χειμώνα. Με προσοχή γιατί εκεί είναι Αιγαίο...

Αν δεν σας φτάνουν οι παραλίες του νησιού, τότε ,υπάρχει και καικι που σας μεταφέρει στα μικρά νησάκια γύρω από την Αστυπάλαια.

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ
Αρχίστε από την Παναγιά του Κάστρου, χτισμένη στα 1760, για να πάρετε την ευχή της για ένα καλό ξεκίνημα, και μία πορεία χωρίς προβλήματα. Συνεχί­στε με τις εκκλησίες του Αϊ -Γιώργη και του Ευαγγελισμού. Καμιά ευχή παραπάνω δεν βλάπτει. Υπάρχουν και οι ανεμόμυλοι...
Η αρχιτεκτονική του νησιού είναι κάτι το εξαιρετικό! Θαυμάστε με τα ξυλόγλυπτα έπιπλα, στο εσωτερικό του σπιτιού. Τα ψαροχώρια με μυρωδιές ψητού χτα­ποδιού και τηγανητών καλαμαριών...
Τη Ναρκίσσειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Παραδοσιακό κτίριο της λαϊκής αρχιτεκτονικής.Το μοναστήρι της Αγίας Λιβύης, καμιά σχέση με τo Καντάφι αφιερωμένο στην Παναγία Φλεβαριώτισσα, χτισμένο ανάμεσα σε σπηλιές. Αξιόλογο το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, 12 χμ. από τη Χώρα του νησιού. Η θέα από εκεί είναι πανοραμική, αφού ατενίζεις το πέλαγος. Θα σας τρυπήσει τη μύτη η μυρωδιά από τα οπωροφόρα δέντρα και από τα άν­θη των καρυδιών .

 

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
Το ένα είναι βενετσιάνικο, της οικογένειας των Γκουερίνι, οι οποίοι κυριαρχούσαν στο νησί. Το οι­κόσημo μαρτυρά την ταυτότητά του. Γύρω από το καστρο, αυτό θα δείτε και τα αρχοντόσπιτα των Γκουερίνι. 2 εκκλησίες μέσα στο κάστρο, με θαυμαστά καμπαναριά. Ειχαν και την ευλογία του θεού για την , κυριαρχία τους! Δεν ήταν τυχαίοι!

Το άλλο κάστρο είναι του Αϊ -Γιάννη. Πάνω σε φυσικό oχυρό, αλλά προσέξτε αν αντιληφθείτε τυχόν ανεπιθύμητους, κατεβείτε το μυστικό πέρασμα που δεν το ξέρoυν πολλοί. Ο Μπαρμπαρόσα χτύπησε κι εδώ. στην γύρω περιοχή θα δείτε ερείπια διαφόρων κτισμάτων .

ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Το μεγαλύτερο γίνεται το Δεκαπενταύγουστο. Την παραμονή γλεντι, στην εκκλησία της Παναγίας της Πορ­ταίτισσας. Ανήμερα της γιορτής μαγειρεύουν επί τό­που λαμπριανό (αρνί γεμιστό, τοπικό φα­γητό). Ολοι είναι κα­λεσμένοι, μηδενός ε­ξαιρουμένου. Την επομένη, αφού έχετε φάει και πιει πολύ κα­λά, θα κάνετε «κου­κανια», αγώνες κο­λύμβησης, γιαου­ρτοτάισμα (με δεμέ­να μάτια ο ένας προσπαθεί να ταΐσει τον άλλον γιαούρτι) και πετεινό  ο καημένος ο πετεινός τον δένουν σε μια κολόνα που έχουν αλείψει με γράσο ) .Μετακινήσεις στο εσωτερικό
Λεωφορεία ή εκδρομικό σκάφος συνδέει τα χωριά, τις παραλίες και τα γύρω νησάκια.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Υπεραστικός κωδικός 22430 
Δημαρχείο 61 206
Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού 61412
Τουριστικές πληροφορίες 61 778
Αγροτικό Ιατρείο 61 222
Φαρμακείο 61 444
Ταχυδρομείο 61 223
Αστυνομία 61 207
Λιμεναρχείο 61208
Bank with Bankomat 61 402
Τελωνείο 61 317
Αεροδρόμιο 61 410 - 61665
Ολυμπιακή Αεροπορεία 61 588
Ακτοπλοϊκό πρακτορείο 61 588
Ακτοπλοϊκό πρακτορείο 61 224